Enige jaren terug kwam de Raspberry Pi beschikbaar. Het duurde niet lang voordat zendamateurs de voordelen van dit kleine betaalbare computertje ontdekten en op zoek gingen naar toepassingen hiervoor in de amateurwereld.
Onder andere D-star repeater- en hotspot bezitters vonden in de Raspberry Pi een zuinig en voordelig alternatief voor een grotere computer.
In het begin werd de Raspberry Pi vooral in de terminal mode gebruikt zonder grafisch interface. Het grafische interface was wel beschikbaar maar was een beetje stroperig.
Na enige tijd brachten de ontwikkelaars van de Rapsberry Pi, Raspbian uit, die op zijn beurt op Debian Linux is gebaseerd. Deze Raspbian ondersteunde ook de floating point processor van de Raspberry Pi. Hierdoor werkte ook het grafische interface een stuk beter.
Teneinde drempel voor amateurs zo laag mogelijk te maken hebben Bert, PE1KZU en Philip, PA3DFN besloten een Raspberry Pi image te maken met alle benodigde software voorgeinstalleerd.
Bert heeft hiervoor een script ontwikkeld om de instellingen en besturing van de D-star programmatuur zo eenvoudig mogelijk te laten geschieden in een grafische omgeving.
Philip heeft het stukje met betrekking tot samenstellen van het besturings systeem op zich genomen.
Inmiddels is deze 3star distributie al in versie 2.2 beschikbaar. Er is in deze versie voor Wheezy versie van Raspbian gekozen en nog niet voor de Jessie in verband met een paar bugs in Jessie.
Extra in deze versie is ook de software voor de Dv4mini. Deze software is zowel in de 1.4 en de 1.6 versie aanwezig.
De 1.4 versie kan gebruikt worden met de Dv4mini emulatie van de DV-mega, terwijl de 1.6 versie voor de Dv4mini stick met de laatste firmware geschikt is.
Indien Guus, PE1PLM en Jonathan G4KLX een goed werkende DMR gateway gereed hebben zal deze in een van de volgende releases opgenomen worden.
Zie screenshot van het bureaublad met het DV4mini control panel.
Houdt er rekening mee dat de Dv4mini software alleen draait op een Raspberry Pi versie 2. De Raspberry Pi 1 is te traag voor de software.
Het imagebestand is te download via de volgende link:
https://yadi.sk/d/oOY_gwUTk2XZV
Na unzippen krijg je een image bestand van ongeveer 3,5 Gb. Dit bestand vervolgens met Win 32 Disk Imager
http://www.softpedia.com/get/CD-DVD-Tools/Data-CD-DVD-Burning/Win32-Disk-Imager.shtml
op het SD-kaartje van minimaal 4 Gb zetten. Vervolgens de Raspberry Pi booten.
De Raspberry Pi krijgt automatisch een IP via DHCP als hij via een UTP-kabel aangesloten is op het netwerk.
Via de hoofdtelefoonaansluiting spreekt de Raspberry Pi zijn ip uit, die hij van de DHCP-server (router) heeft gekregen.
Vervolgens kan er met een VNC-viewer contact gelegd worden met de Raspberry Pi. Het is dus niet noodzakelijk om een HDMI-monitor en toetsenbord met muis aan te sluiten. Maar dit kan uiteraard wel.
Als eerste na het opstarten moet vervolgens een LXterminal, het derde icoontje van rechts in de dock, opgestart worden. Vervolgens:
sudo raspi-config
in deze terminal invoeren. Hierna kiezen voor 1. Expand filesystem en met de Tab-toets naar Finish gaan. Nu kiezen voor rebooten en bij de volgende start wordt het gehele SD-kaartje gebruikt.
Succes ermee,
Bert PE1KZU en Philip PA3DFN
P.S. Bert is op D-star reflector XRF088 A te bereiken en tijdens de D-star ronde op dinsdagavond op D-star reflector XRF088 B, voor Philip is dit D-star reflector DCS007 B of op zondag in de DMR-ronde.