AMBEserver

Bron: PA3ANG

D-STAR en DMR op de gemakkelijke manier.

Zoals jullie weten ben ik altijd op zoek naar nieuwe gadgets en toepassingen voor op reis. Om QRV zijn vanuit een hotelkamer of om tijdens lange autoritten de tijd een beetje te doden met luisteren naar hopelijk interessante QSO’s.
Al enige tijd ben ik QRV met D-STAR, DMR en Fusion en dus met de nodige portofoons al op stap geweest. Daarbij is het best wel lastig om in het buitenland een geschikte repeater te vinden. Je kunt met de RepeaterBook APP wel een repeater binnen je bereik opzoeken, maar soms is die al weer QRT of, en dat gebeurd steeds vaker, is deze gekoppeld aan een ‘verkeerd’ netwerk. Nog afgezien van het feit dat de coverage op een hotelkamer veelal slecht is. Met de komst van de openSPOT, DVMEGA en andere Hotspots kun je natuurlijk je eigen repeater meenemen en via de hotel WiFi of de 4G van de SmartPhone verbindingen maken, maar dat betekent wel dat je ook altijd een porto mee moet nemen. Meerdere kastjes, kabels en voedingen (opladers) dus en meer kans op fouten en set-up problemen.

Een andere oplossing is dus wenselijk en binnen handbereik: de ThumbDV. Nou zul je zeggen, die is er toch al heel lang, Ja maar je moet ook goede applicaties hebben om de ThumbDV makkelijk en portable te kunnen gebruiken en heel belangrijk: de stap zetten om een ThumbDV aan te schaffen. Voor de prijs hoef je het niet te laten touwens. Goedkoper dan een openSPOT. Tel daarbij op dat je ook geen portofoon(s) hoeft aan te schaffen en je bent meteen om.

Wat is het?

Nou het is een printje met daarop een AMBE 3000 chip. Deze zorgt voor het omzetten van jouw ‘analoge’ audio in het D-STAR protocol of DMR protocol of Fusion protocol en zelfs (maar dat heb ik nog niet geprobeerd) het P25 protocol. Dus één stick en alle DV (Digital Voice) protocollen.

Hoe werkt het?

Er zijn in principe twee mogelijkheden:
AMBEserver – steek de ThumbDV in bijvoorbeeld een Raspberry Pi en draai een AMBEserver programma. Vervolgens kun je met het BlueDV AMBE programma geschreven door David, PA7LIM op de PC, laptop of smartphone (Android) verbinding maken met de ThumbDV stick. Je stuurt dan een stream van 320 bytes PCM 16bit/mono voice naar de AMBE3000 server en er komt elke 20ms 72 bits voice ( DMR of DSTAR ) terug. Daar wordt dan nog extra data aan toegevoegd zodat de BlueDV applicatie goed werkt. Jou eigen PC of smartphone stuurt de voice data door naar de reflector of DMR master. De AMBEServer doet dat dus niet. Bij ontvangst gaat het precies andersom.
Je hoeft de ThumbDV dus niet mee te nemen op reis. Is dat nog eens handig 🙂 .
ThumbDV via de USB poort of OTG – steek de ThumbDV in een een USB aansluiting van de PC of laptop of OTG kabel bij een Android smartphone of Tablet en converteer lokaal je audio. Je moet in dit geval de ThumbDV stick dus meenemen. Ook werkt OTG niet bij alle Android toestellen, vooral bij de oudere omdat er bv geen voedingspanning wordt gezet op de micro USB aansluiting.
Ik heb beide manieren getest en zelfs mobiel met de combinatie Android telefoon en AMBEserver en uiteraard via de hotel WiFi en laptop. De resultaten zijn uitstekend.
Je zou misschien verwachten dat door gebruik te maken van de AMBEserver en dus de omzetting van de audio op afstand er veel drop out’s zouden zijn en mogelijk een slechte audio kwaliteit, maar dat valt reuze mee. De mobiele situatie was overigens de moeilijkste opgave en gaf wel problemen die vooral werden veroorzaakt door omschakeling van 4G naar 3G of EDGE vanwege slechte dekking tijdens het rijden.

Op de foto hierboven zie je DMR ontvangst op een Samsung S4 Mini smartphone met geluid via de Bluetooth van de auto. De smartphone heeft een 4G roaming verbinding. Het verbruik bij zenden en ontvangen (dus als er audioconversie plaats vindt) is ongeveer 1MB per 10 minuten.

Is dit nog radioamateurisme?

Tuurlijk! Niet omdat de telefoon op 1900 MHz verbinding heeft, maar het is en blijft experimenteren met communicatiemiddelen. Misschien dan niet 100% radiogolven, maar wel heel nouw eraan verwant en in veel gevallen is het een combinatie van … De DMR en D-STAR repeaters zijn immers ook allemaal verbonden via Internet om nog maar te zwijgen over alle Hotspots. En om eerlijk te zijn begrijp ik de discussie en ferme uitspraken soms niet, want verreweg de meeste amateurs die actief zijn met DV modulatie, zoals DMR en D-STAR, hebben allemaal een Hotspot als opstappunt. Met ongeveer 10 meter draadloze afstand gaan ze allemaal verder op glas of koper. Is het dan opeens wel radioamateurisme en zonder porto of radio niet meer?
De combinatie is natuurlijk het mooie aspect hier. Nu de radio propagaties erg slecht zijn en de onze wereld sterk digitaliseert is het heel mooi om als radioamateurs mee te kunnen liften op de ontwikkelingen en om zo de experimenten die we doen op de diverse communicatie gerelateerde terreinen uit te kunnen breiden. Ik heb het ook als eens vaker gezegd dat in de radioamateurwereld we operators en experimenteerders nodig hebben. De verbindelaars en de hardware en tegenwoordig vooral ook software ontwikkelaars. Hoe mooi is het dan om al die terreinen te zien samenkomen.

Comments are closed.