Afgelopen weken is er gewerkt aan het vernieuwen van het D-Star relais.
Al sinds het begin van de experimenten met het D-Star relais, was er een doublure met een al veel langer lopend packet radio-experiment in de regio onder dezelfde roepletters.
Bij de laatste verlenging van de vergunning voor het D-Star relais werden wij hierdoor geconfronteerd met een verzoek tot aanpassing van de suffix,
Aan de radio-/HF-kant was dit eenvoudig aangepast ,echter aan de netwerkzijde had dit meer consequenties. Ook al omdat we onder PI1HGL een user database hebben die niet eenvoudig over te zetten bleek.
Daarnaast was de computer waar de gateway-programmatuur op draaide ook toe aan vervanging. Zowel het OS (Centos 5 ) als de gateway-software waren ondertussen niet meer up to date.
We hebben er voor gekozen om de bestaande Icom D-Star hardware voorlopig te vervangen door een setup gebaseerd op het MMDVM-project van G4KLX.
Hiermee is er een repeater ontstaan welke overweg kan met de meeste gangbare digitale voice modes: D-Star (Icom) , DMR , C4FM ( Yaesu), P25 (Motorola) en Nexedge (Kenwood).
De repeater is opgebouwd rondom een Storno CQF 9663 zend- en ontvangstmodule. Deze zijn gemodificeerd voor datatoepassingen. Het modem bestaat uit een Arduino Due met een mmdvm-modem shield en een Raspberry Pi-3 als gateway computer.
De nieuwe repeater in de kast.
Duplexfilter met ontvanger preamp en voeding.
Arduino Due met MMDVM Modem.
Raspberry Pi-3 onderin de kast als gateway naar het internet.
Voorlopig is het primair nog steeds een D-Star repeater met een standaard koppeling naar DCS007i (Zuid Holland) door middel van IrcDDBGateway. Hiermee is de functionaliteit identiek aan de eerdere Icom-setup.
Aan de hoogfrequent kant kan er op dit moment met alle genoemde modes geëxperimenteerd worden.
Voor C4FM is de gateway actief naar het YSF netwerk , hier is geen statische koppeling op dit moment.
Afhankelijk van het aantal gebruikers en hun wensen kunnen er hier(op) meer of minder koppelingen actief gemaakt worden in de toekomst.
Op de Raspberry Pi-3 draait een OS dat is afgeleid van de bekende Pi-Star image van Andy MW0MWZ. Het web frontend is ontdaan van alle beheerfunctionaliteit om ongewenste toegang te voorkomen.